• 9849-xxx-xxx
  • noreply@example.com
  • Tyagal, Patan, Lalitpur

Zapasy – jak zrobić je z głową?

Zero waste to popularny trend, obejmujący szereg aspektów środowiskowych, ale przede wszystkim kwestie żywności. Warto o tym pamiętać, przygotowując zapasy. Często bowiem kupujemy zbyt wiele, w porównaniu do tego, co możemy zjeść. Jakimi zasadami warto się kierować przy robieniu domowych zapasów?

Przechowywanie

Niezwykle ważnym aspektem jest właściwe przechowywanie produktów. Zapewne wielokrotnie zastanawialiście się, czy konkretna rzecz powinna trafić do lodówki, czy też wystarczy umieścić ją w domowej spiżarni. W uniknięciu tego rodzaju dylematów pomocna jest obserwacja ułożenia towarów w sklepie. Jeśli tam znajduje się coś w chłodni – w domu postąpcie dokładnie tak samo. Właściwe przechowywanie przedłuża trwałość artykułów spożywczych, nawet o kilkanaście dni.

Podobnie jest z mrożeniem. Warto wyposażyć się w ergonomiczną zamrażarkę, w czym pomoże szybka gotówka. Pamiętajcie jedynie, aby do mrożenia przeznaczać produkty świeże, a nie te, którym termin przydatności do spożycia już minął. Jeśli zauważacie, że niektóre z zapasów za kilka dni nie będą nadawać się do spożycia, przygotujcie z nich obiady, które z powodzeniem można zamrozić i wykorzystać w dowolnym momencie.

FIFO, czyli segregacja

Segregowanie i układanie rzeczy w szafkach nierozerwalnie wiąże się z zarządzaniem zapasami i unikaniem ich marnotrawienia. W gastronomii obowiązuje zasada FIFO – First In First Out. W tłumaczeniu oznacza to – pierwsze weszło, pierwsze wyszło. Jak zastosować tę regułę w praktyce? Układajcie zapasy tak, aby na dno półek trafiały te, które mają długi termin przydatności. Na froncie natomiast powinny być umieszczone produkty do spożycia najszybciej.

Inną kwestią jest właściwe układanie zapasów w lodówkach. Półki nie są rozmieszczone przypadkowo, ale przeznaczone do zagospodarowania konkretnymi artykułami spożywczymi. Wystarczy sprawdzić oznaczenia na boku półek lub w instrukcji obsługi, aby wiedzieć, w którym miejscu ułożyć warzywa, nabiał czy mięso. Planując duże zapasy, warto pomyśleć więc o nowej lodówce. Korzystając z szybkiej gotówki, wybierzcie sprzęt ekonomiczny, spełniający wasze oczekiwania. Stara lodówka również się przyda – zmieścicie w niej pozostałe produkty, wymagające chłodzenia.

Robienie zapasów to prawdziwa sztuka. Zgubne jest chaotyczne bieganie po sklepie i kupowanie tego, co akurat zobaczycie na półce. Istotne jest rzetelne planowanie, zapobiegające marnowaniu żywności. Pomocą w zakupach są aplikacje na telefon czy komputer, które – w rozbudowanych wersjach – możecie kupić, korzystając z szybkiej gotówki. Wspierają panowanie nad domowym magazynem oraz pozwalają na oszczędne zarządzanie budżetem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close