• 9849-xxx-xxx
  • noreply@example.com
  • Tyagal, Patan, Lalitpur

Po czym poznać, że herbata jest wysokiej jakości?

Artykuł partnera.

Jeśli choć raz spróbujesz prawdziwej herbaty, parzonej z suszu wysokiej jakości, nie wrócisz do tej ekspresowej z torebek – to pewne! Ze starannie wyselekcjonowanych liści przygotujesz bowiem wyjątkowy napar, który zachwyci Cię przepięknym aromatem i głębokim smakiem. Jak jednak rozpoznać herbatę dobrej jakości? Czy da się ocenić jej wartość przed zaparzeniem i skosztowaniem? Jak znaleźć dobry sklep z herbatą?

Sklep z herbatą – czego właściwie szukasz?

Niemal każdy sklep z herbatą dysponuje bardzo dużym wyborem mieszanek. Wybierając herbatę, zawsze pytaj o kraj i region zbioru. To ważne i pomocne informacje – nawet wtedy, gdy jeszcze niezbyt dobrze orientujesz się w temacie. Szukaj przede wszystkim suszu pochodzącego z kraju, w którym uprawianie herbaty jest tradycją, a więc z Chin, Japonii czy Indii. Zwracaj uwagę na nieścisłości – jeśli sprzedawca proponuje Ci odmianę japońską produkowaną w Chinach, możesz spodziewać się świetnej ceny, ale niestety gorszej jakości.

Jak wygląda wybrana herbata?

Kolejnym krokiem w ocenie jakości herbaty jest przyjrzenie się jej liściom. Podstawowa zasada jest prosta – susz powinien składać się z niepołamanych listków o tym samym kolorze oraz gradacji. Nie może też kruszyć się w dłoniach, ponieważ to oznacza, że w procesie suszenia liście zostały poddane działaniu zbyt wysokiej temperatury albo były źle przechowywane. Internetowy sklep z herbatą – dmg-herbaty.pl to sklep, w którym znajdziesz tylko dobrej jakości herbaty.

Herbata czarna

O wysokiej jakości herbaty czarnej świadczy złotawo-czerwonawy odcień naparu oraz brązowawe ślady, które pozostawia wewnątrz kubka czy filiżanki. Na kiepską jakość wskazuje natomiast szarawy odcień liści i słaby, niemal niewyczuwalny zapach.

Herbata zielona

Dobrą jakościowo herbatę zieloną najłatwiej rozpoznasz po kolorze – żywo zielonym, zazwyczaj dość jasnym i z wyraźnym połyskiem. Ciemna barwa sygnalizuje zwykle niewłaściwe suszenie, a żółtawe tony – nieświeżość.

Herbata biała

Herbata biała, zwana królową wszystkich herbat ze względu na subtelny smak, jest produkowana z najmłodszych pąków, dlatego jej liście powinien pokrywać biały puszek i niewielkie włoski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close