• 9849-xxx-xxx
  • noreply@example.com
  • Tyagal, Patan, Lalitpur

Olej kokosowy szeroko wykorzystywany jest w kosmetyce czy kuchni. Sporo mówi się także o jego oddziaływaniu na zdrowie.

Olej kokosowy – jaki wybrać

Do wyboru mamy olej rafinowany i nierafinowany. Zdecydowanie zdrowszym jest ten nierafinowany – jest on droższy i ma wyraźniejszy smak i zapach kokosu, dlatego też rafinowany często wybierany jest przez osoby, które wolą subtelniejszy aromat. Jeśli jednak chcemy wykorzystać pozytywne właściwości oleju kokosowego, warto zainwestować w jego efektywniejszą w działaniu odmianę.

Wiele osób dostrzega w oleju kokosowym właściwości antybakteryjne. Ma on kwas laurynowy, który wykazuje działanie antybakteryjne, antygrzybiczne czy antywirusowe. Olej kokosowy na przykład może pomóc gdy mamy trudno gojące się ranki (wiele osób zna problem skóry pękającej zimą), spierzchnięte usta. Znajduje on swoje zastosowanie także w leczeniu oparzeń. Olej ten może przeciwdziałać próchnicy, czy stanowić pomoc w przypadku opryszczki. Są też badania, według których, spożywanie oleju kokosowego poprawić może funkcje poznawcze u osób chorych na choroby Parkinsona czy Alzheimera – znaczenie mają tu trójglicerydy średniołańcuchowe. Sprawdzi się u cukrzyków, ponieważ nie podnosi poziomu insuliny we krwi.

Olej kokosowy w kuchni

Olej kokosowy używany do smażenia jest zdrowszą alternatywą standardowych olei. Nadaje się także świetnie do wypieków czy do produkcji domowych smarowideł, na przykład własnej roboty Nutelli. Potrawom przygotowanym z jego wykorzystaniem nadać może specyficzny lekko kokosowy posmak, który wzbogaci aromaty dań (świetnie wpasuje się w lekko orientalne potrawy).

Warto zwrócić uwagę na olej kokosowy Virgin – w procesie jego uzyskiwania zachowuje się wszystkie składniki bioaktywne produktu. Wśród jego właściwości wskazuje się redukcję stanów zapalnych w organizmie, dlatego dobrym pomysłem może być włączenie go do diety. Alternatywą dla niego jest olej kokosowy bezwonny – jest on neutralny w smaku, dzięki czemu w kuchni sprawdzi się wyśmienicie. Zamiast procesowi rafinacji poddaje się go działaniu pary wodnej.

Olej kokosowy w kosmetyce

Olej kokosowy jest też często składnikiem kremów, może być również stosowany bezpośrednio na skórę czy włosy. Idealnie nadaje się do olejowania włosów, wzmacniając ich strukturę. Może nam zastąpić balsam do ciała, szczególnie jeśli zmagamy się z cellulitem czy przesuszonym naskórkiem. Będzie też idealną odpowiedzią na łamliwe, podatne na rozdwajanie paznokcie.

Jeden słoiczek może mieć naprawdę mnóstwo zastosowań!

Informacje o zastosowaniu oleju kokosowego w kuchni czy kosmetyce znajdziecie na stronie: https://www.straganzdrowia.pl/blog/dieta-fitness/olej-kokosowy-naturalny-antybiotyk.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close